۱۴ تير ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۱
کد خبر: ۷۳۷۴۱۷
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد؛

ضرورت استخراج نظام مسائل فلسفه سلامت

ضرورت استخراج نظام مسائل فلسفه سلامت
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه در نشست بررسی جایگاه نوآوری در حوزه علوم پزشکی در نقشه جامع کشور برای بازنگری نقشه جامع علمی در بخش سلامت باید از متخصصان استفاده کنیم.
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه در این نشست گفت: رشد پزشکی و طب سنتی مایه افتخار است که نباید از کنار آن به‌راحتی عبور کرد. در کدام بخش به اندازه پزشکی رشد کردیم؟ کارهای بزرگی شده که باید مورد توجه قرار گیرد.
 
وی با بیان اینکه از فلسفه سلامت تا فرهنگ‌سازی سلامت مسئله داریم، عنوان کرد: فرهنگستان علوم پزشکی کارهای تخصصی انجام داده‌اند، نظام مسائل فلسفه سلامت را استخراج کنند و ارائه دهند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: تردید در مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی پسندیده نیست، جایگاه قانونی شورا مشخص است، در اجرای مصوبات ما مشکلی با دستگاه اجرایی نداشتیم.

استاد خسروپناه بیان کرد: ‌سیاست‌های کلان را مقام معظم رهبری ابلاغ می‌کنند، سیاست‌های اجرایی را شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین می‌کند که محور اجرای دستگاه‌ها قرار می‌گیرد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نقش جامع علمی کشور گفت: باید نقشه جامع علمی کشور را روزآمد کنیم در نقشه مسئله‌محوری باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با دفاع از اسناد نوشته شده از‌سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: بخش زیادی از اسنادی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده، اجرایی شده است، بخش زیادی از سند نقشه حدود 70 درصد اجرایی‌سازی انجام شده است، سند سلول‌های بنیادی، سند هوا و فضا، سند گیاهان دارویی به‌میزان زیادی اجرا شده است.

استاد خسروپناه اضافه کرد: ۷۰ درصد مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه علم و فناوری است که حقیقتاً به میزان زیادی اجرایی شده است، 20 درصد در حوزه فرهنگ و 10 درصد مشترک بین فرهنگ و فناوری بوده است، میزان مصوبات فرهنگی هم نشان می دهد در حوزه فرهنگ موفق نبودیم.

وی با اشاره به حوزه فرهنگ‌سازی مسائل پزشکی گفت: پزشکان نیز در مسیر فرهنگ سازی مسائل سلامت باید مشارکت داشته باشند و خودشان در این زمینه نیز پیشرو باشند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان با بیان اینکه سلامت یکی از دغدغه‌های اصلی ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی است ادامه داد: در این زمینه از نظرات کارشناسان متخصص استفاده خواهیم کرد.

دکتر علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی در این نشست بر نوآوری در پزشکی تأکید کرد و گفت: نوآوری باید زمینه بهره‌مندی آحاد جامعه را فراهم کند و از طرفی تکنولوژی مناسب وارد کشور شود نه اینکه هر فناوری که فقط افراد خاص می‌توانند از آن استفاده کنند.

وی با تأکید بر سواد سلامت گفت: سواد سلامت باید به همه اقشار جامعه آموزش داده شود و در این مسیر برای کاهش بیماری‌های غیرواگیر باید تغییر سبک زندگی را مدنظر داشته باشیم.


دکتر امیدوار رضایی، مدرس دانشگاه در این نشست گفت: در آموزش پزشکی سیاست‌های تصویب شده اجرایی نمی‌شود. با اینکه سند مهندسی نقشه برای دو دهه پیش است، اما باز هم اجرایی نشده است. مقام معظم رهبری همواره به نقشه جامع علمی کشور تأکید دارند ولی ما به آن عمل نکردیم.

وی ادامه داد: علم باید جهت داشته باشد، اینکه ظرفیت پزشکی به چه میزان و برای چه نیازی باید افزایش یابد، ما نیازمند برنامه مدون هستیم.

در ادامه دکتر جمال الدین سجادی، متخصص حوزه پزشکی گفت: سیاست‌های کلی سلامت نباید تغییر کند.

وی افزود: فناوری سلامت تکنولوژی نیست بلکه ادغام، شبکه و ساخت داروها فناوری است. این متخصص پزشکی بیان کرد: همواره اولویت پیشگیری است و باید برای آن برنامه ریزی شود.

دکتر سجادی تأکید کرد: توسعه آموزش پزشکی باید مبتنی‌بر نیازهای پزشکی باشد و نباید از سیاست‌های کلی سلامت عدول شود.

دکتر حسن ابوالقاسمی، استاد تمام و متخصص کودکان نیز در این نشست بیان کرد: فناوری همواره به پزشکی کمک کرده و باعث بهبود زندگی شده است، اما تجارت نیز در استفاده از فناوری پررنگ شده است که باید به آن توجه کرد.
وی ادامه داد: نباید شاکله فناوری و تکنولوژی ساختار پایه بهم بریزد. ساخت دارو باید متوازن باشد نه اینکه در دارو خودکفا شویم، اما صادرات نداشته باشیم چون برنامه‌ریزی و تکلیف قانونی برای صادرات دارو نداریم.

دکتر حسین ملک افضلی، دانشمند و پزشک نیز در این نشست اظهار کرد: نظامت سلامت روی چرخ تکنولوژی مناسب می‌چرخد و تکنولوژی که وارد می‌شود باید بر اساس نیاز جامعه باشد.

وی ادامه داد: فرهنگ و سواد سلامت جامعه مهم است و مردم باید خود مراقبتی را یاد بگیرند، بهترین مشارکت مردم در سلامت، خودمراقبتی است. 

این پزشک نسبت به شاخص انتخاب رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی انتقاد کرد و بر تعیین شاخص‌های روشن تأکید کرد.

دکتر سیدمرتضی خاتمی، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز بر توافق بر مفهوم سلامت تأکید کرد و خواستار تعیین نظام مسائل حوزه سلامت شد.

وی همچنین تأکید کرد که لازم است نظام طب سنتی در نظام کلی پزشکی ادغام شود.

دکتر مصطفی قانعی، (پزشک) نیز در این جلسه از نگاشته شدن کتاب آینده‌نگارانه حوزه پزشکی خبر داد و گفت: یکی از پایه‌های جدید در طب پیشگویی است، در این زمینه فناوری مبتنی‌بر ژن، آینده سلامت افراد را پیشگویی می‌کند و بر‌اساس آن افراد می‌توانند سبک زندگی خود را تغییر دهند.

وی بر همگرایی علوم تأکید کرد و گفت: همگرایی علوم در بسیاری از کشورها رخ داده و به ام‌بیک معروف است در ایران نیز باید این اتفاق بیفتد. اگر در فناوری مراقبت نکنیم کشور وابسته می‌شویم.

دکتر کجباف‌زاده، (پزشک) نیز اظهار کرد: برای آینده نظام پزشکی بسیار دلواپس هستم چراکه پزشکان زیادی به جای خدمت به کشورهای دیگر مهاجرت کرده‌اند بنابراین لازم است سیاست‌ها را تغییر دهیم.

وی ادامه داد: باید اولویت‌ها مشخص شود مثلاً واکسن و پیشگیری مهم است یا ژن درمانی باید مدنظر قرار گیرد.

سیدحسن امامی رضوی، (پزشک‌) نیز در این نشست بیان کرد: اگر بحث نقشه جامع علمی کشور و بازنگری مطرح است، باید جایگاه شورا را مشخص کنیم و اینکه چه موازی کاری‌هایی در کشور صورت می‌گیرد.

وی تأکید کرد: نظام سلامت باید مسئله‌محور شود و تکنولوژی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین باید مشخص کنیم که نگاه فلسفی ما به نظام سلامت چیست؟ سیاست‌هایی که تعیین می‌شود باید به سلامت عمومی جامعه منجر شود.

دکتر محمدعلی محققی، پزشک نیز در این نشست اظهار کرد: ستاد سلامت ناظر بر تأمین سلامت باید تشکیل شود و در بازنگری نقشه جامع علمی شش سند سیاست‌های کلی سلامت، نقش جامع علمی مبتنی‌بر سلامت، سند گیاهان دارویی، دانشگاه اسلامی در آموزش عالی سلامت، مهندسی فرهنگی در سلامت مورد بررسی قرار گیرد.

وی ادامه داد: باید موضوع امنیت سلامت و نظام ارتباطات بین‌المللی ترسیم شود، نظام اقتصاد سلامت باید تدوین شود، اقتصاد مقاومتی بر پایه بیمه همگانی و وزارت بهداشت باید در دستور کار باشد.

دکتر سید ابوالقاسم موسوی، (پزشک‌) نیز در این نشست گفت: در حوزه سلامت بخش هزینه فایده مورد بحث نیست، بلکه هزینه اثربخش مهم است.

خانم دکتر رحیم‌فرنیز در این نشست با اشاره به سند ملی گیاهان دارویی گفت: یکی از بندهای سند، کشت حوزه گیاهان دارویی که ۷۰ درصد آن اجرایی شده است، اما به حوزه فرآوری گیاهان دارویی ورود خوبی نشده است. این در حالی است که ایران در رتبه‌بندی سایمگو در طب سنتی رتبه چهارم را دارد.
ارسال نظرات